Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi için geri sayım başladı. 13 Eylül salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dev sosyal konut projesinin ayrıntılarını aktaracak. Peki dev projede ödemeler nasıl olacak, kimler başvuru yapacak. Konuyla ilgili uzman isimler merak edilen soruları değerlendirdi.
KİMLER BAŞVURABİLECEK, ŞARTLAR NELER? MAAŞ VE YAŞ SINIRI VAR MI?
Gayrimenkul Uzmanı Ufuk Tetik şu ifadeleri kullandı:
“Cumhuriyet tarihinin en büyük gayrimenkul kampanyasından bahsediyoruz. Belli yaş sınırları var, belli gelir segmentinde olan insanlar faydalanabiliyor. İlk defa konut sahibi olacak kişilerin faydalanması öngörülüyor. Emekli, gazi ve şehit yakınlarına özel kontenjan ayrılıyor. 30 yaş altı gençlere yüzde 20 kontenjan ayrılıyor.
Geçtiğimiz haftalarda yeni evli çiftler olarak özellikle belirtiliyordu ama Bakanlık açıklama yaptı. Yeni evli çift değil 30 yaş altı gençlere bu kontenjan ayrılıyor.
Başvuru için İstanbul’da ikamet eden kişilerin hane gelirinin 16 bin lira, İstanbul dışında ikamet edenlerin ise 14 bin lira ve altında olması gerekiyor. Burada başvuru yapacak kişiler bu şartlara haiz kişiler olacak.
BU EVLERE NE ZAMAN KAVUŞACAĞIZ
Gayrimenkul projesi yapmak çok kısa zamanda gerçekleşen bir şey değil maalesef. Hükümet kampanyayı açıkladıktan sonra bunun en erken tesliminin 24 ay olacağını düşünüyorum. 24 ay gayrimenkul projesi için çok hızlı bir süredir. Arsanın altyapılarının hazır olduğu taktirde ben prosedürlerin hızlı yapılacağını düşünüyorum. 24 ay içerisinde 13 Eylül’den sonra başvuranlar ilk anahtarlarını alırlar.
EVLERE KAVUŞTUKTAN SONRA PİYASAYA ETKİSİ NE OLACAK?
Son 1 yılda gayrimenkulde satış ve kira fiyatları üzerinde oldukça sıkıntılar söz konusuydu. Bunun temel sebebi arz eksikliğiydi. Bina adedi ve proje adedi düşmüştü. Kira artışını yüz binlerce konutun olmadığı için konuşuyor olduk.
Kamuya gayrimenkul üretmekte olan TOKİ ve Emlak Konut gibi firmalar problemin önüne geçmek için operasyon gerçekleştirmiş oldu. Sosyal konut projesi Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olması sebebiyle Bakan Kurum bunun ikinci ve üçüncü aşamasının olacağını söyledi.
Orta gelir grubuna ait gayrimenkul üretileceğini bunun da inşaat firmaları ile ortaklaşa yapılacağından bahsetti. Biz her ne kadar evimizde sosyal ortamlarımızda her tarafın beton yığını olduğu şikayetinde bulunsak da büyük şehirlerde 10 binlerce nitelikli konut eksikliği var.
Üniversite öğrencileri barınacak yer bulamıyor. TOKİ ve Emlak Konut gibi kurumların ipi ele almasın gerekiyor ki şu an onu yaptılar.”
AİLESİNDE EVİ OLAN BAŞVURABİLİR Mİ?
Gayrimenkul Uzmanı Seyhun Acar dev sosyal konut projesine ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Şu an hiç ev almayanlara özel kontenjanlar oluşturulacak. Ailesinde evi var ama kendisinin yok. Bu konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.
ÖDEMELER NASIL OLACAK?
İstanbul’da 16 bin lira geliri olan aile en düşük 4 bin 800 lira ödeyecek. En düşük taksit asgari ücrete göre hesaplanacak 1600 TL tek kişi, iki kişilik ailede ise 3 bin 300 TL olacak.
PROJELER NERELERE YAPILACAK?
Şimdi tabi Hazine arsalarına yapılacak genellikle. Burada arsa konusunda da Hazine arsaları verilecek ama bir arazide 500 bin 1000 metrekarelik arsalar olacak tek katlı evler yapılacak. Yada 8 bin 10 bin metrekare arsalar olacak oraya 3-4 katlı binalar yapılacak.
PİYASAYA ETKİSİ NE OLUR?
Kısa vadede çok etkisi olmayacak ama uzun vadede etkisi olacak. Konut eksikliği çözülürse eğer tayinler oluyor, göçler var. Tamamlanırsa vatandaş daha rahat bir durumda olacak. Fiyatlar stabil olacak.”