Ukrayna ve Rusya ortasındaki savaş, global besin krizinin tırmanmasına yol açtı. Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü’nden telaş veren bir açıklama geldi.
Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü (FAO), Ukrayna ve Rusya’dan ihraç edilen buğday ve başka tarım eserlerinde yaşanan düşüşün 11 ila 19 milyon kişinin daha kronik açlıkla karşı karşıya kalmasına neden olabileceğini açıkladı.
Ukrayna ve Rusya ortasındaki savaş, hububat, yemek pişirmede kullanılan yağlar, yakıt ve gübre fiyatlarının artmasına neden olarak global besin krizinin tırmanmasına yol açmıştı.
FAO’dan Boubaker BenBelhassen savaşın “2022/23 yılı için 11 ila 19 milyon insanın daha kronik açlık ile karşı karşıya kalmasına neden olabileceğini” söyledi. Gazetecilere açıklamalarda bulunan BenBelhassen, bu iddiaların Ukrayna ve Rusya’dan gerçekleştirilen ihracattaki düşüş baz alınarak hesaplandığını tabir etti.
FAO’nun dün yayımlanan raporunda gübre üzere tarım girdilerindeki fiyat artışının çiftçileri üretimde artışa gitmekten caydırabileceği ve gelişmemiş ülkelerin ithalat faturasını artırarak besin güvenliklerini tehdit edebileceği belirtilmişti. Raporda, çiftçilerin girdi masraflarını hesaplayan endeksin rekor düzeye tırmandığı ve bu artışın geçen sene besin fiyatlarında yaşanan artışın üzerinde olduğu bilgisi yer almıştı.
EN ÇOK AFRİKA ÜLKELERİ ETKİLENİYOR
Dünya besin fiyatları endeksi Mart ayında rekor yüksek seviyeyi gördükten sonra hububat ve et fiyatlarındaki artışa karşın Nisan’ın akabinde Mayıs ayında da geriledi.
FAO tarafından derlenen ve tahıllar, yağlı tohumlar, süt eserleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya besin fiyatları endeksi Nisan ayındaki 158.3 düzeyinden Mayıs ayında 157.4’e düşmüştü. Lakin bu düşüşe karşın endeks geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 22,8 daha yüksek.
BenBelhassen “Başta buğday olmak üzere zerzevat yağları ve ayçiçek yağı konusunda ithalata yüksek oranda bel bağlamalarından ötürü Afrika’nın yakın doğusunda ve kuzeyinde bulunan ülkeler bu durumdan en fazla etkilenenler” dedi.