Yurttaşlar tarafından temel muhtaçlık haline gelen teknolojik alet fiyatları günden güne zamlanıyor. Artan enflasyonla birlikte, teknolojik aletlerin fiyatları da iki katına çıktı. Bu aletlere erişemeyen yurttaşların toplumsal hayatları da olumsuz etkileniyor. Cumhuriyet, yurttaşların teknolojik eserlere erişememesinin ortaya çıkaracağı meseleleri Doç. Dr. Hatice Yaprak Civelek ve Prof. Dr. Haluk Levent’e sordu.
Doç. Dr. Civelek, bilhassa Z jenerasyonunun teknolojiyi çok fazla kullandığını, teknolojk aletlere ulaşmada badire çekildiğinde yurtaşların her manada eksik kalacağını söyledi. Civelek, “Teknolojinin içerisinde doğan Z Nesli kendilerine sunulan teknolojiden faydalanmak isteyecek. Biz bilgiye ulaşmak için kitapları kullanıyorduk fakat onlar bilgisayar, cep telefonu üzere araçlar kullanıyor. Bu araçlara ulaşamazlarsa çağın gerisinde kalacaklar” dedi.
“EKONOMİK FELAKET”
Prof. Dr. Levent ise ülkenin büyük bir kısmı için teknolojik eserlerin erişilir olmaktan çıktığını belirtti. Levent, “Şirketler ve üniversiteler üzere kurumsal yapılar teknolojiye rahatlıkla ulaşabiliyor. Eserlere ulaşmak isteyen bireyler ise fiyat yükselmeden çabucak almalıyım demeye başladı. Bir ekonomik felaket yaşıyoruz ve bunun faturası çok büyük olacak. Faturayı daima bir arada ödeyeceğiz” tabirlerini kullandı. Türkiye’de teknolojik aletlere uygulanan vergiyle fiyatların ziyadesiyle arttığını söyleyen Levent, “Türkiye’de vergi sistemi giderek yırtıcılaşıyor. Toplumsal doku bağlarının çözüldüğü bir ortam görebiliriz. Gelir eşitsizliği ve yoksullukla çaba etmek gerek” dedi.
KİRALAMAYA DÖNÜLDÜ
Tüketici elektronik, beyaz eşya ve küçük mesken aletleri pazarındaki fiyat artışları nedeniyle yurttaşlar alternatif yollara başvurmaya başladı. Alım gücü düşen halk eserleri kiralayarak gereksinimlerini karşılamaya çalışıyor. 2021 mayıs ayında fiyatı 4 bin 800 TL olan orta gelir kümesine hitap eden bir cep telefonunun fiyatı bugün 10 bin 700 liraya kadar çıkıyor.