Bilim Konseyi Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs sonrası uzayan öksürüklerin takip edilmesi gerektiğini belirterek, hastalardaki kalıcı sorunlara dikkat çekti.
Sık sık tekrarlanan öksürüklerin araştırılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Özlü, “Semptom gösteren bireylerin grip ya da koronavirüs olup olmadığını ayırt etmek mümkün değil. Test yapmak lazım ama her ikisinde de hastalığı geçirenlerin bir kısmında uzun müddetli öksürük kalıcı olabilir. ‘Post enfeksiyon öksürük‘ dediğimiz bir tablo var.
– Ateş, burun akıntısı kırgınlık geçebilir lakin öksürük ve hatta bilhassa rahatsız edici öksürük aylarca sürebilir. Bu halde uzayan öksürüklerin araştırılması lazım ve özel bir halde tedavi edilmesi gerekiyor. Yalnızca gripte kullandığımız semptom giderici ya da öksürük kesici ilaçlarla bu öksürüğü önlemek ya da tedavi etmek mümkün değil. Şayet bu türlü uzayan bir öksürük varsa; bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulmalı” dedi.
“KALICI VE UZAYAN HASARLAR VAR”
Koronavirüs sonrası hastaların takiplerini de gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Özlü, “Koronavirüs öncesi sağlıklı olan ama sonra akciğerlerinde ağır hasar gelişmiş ve kelam konusu hasarla ömür uzunluğu yaşamak zorunda olan hastalarımız var. Bunların bir kısmı oksijen tüpüne bağlı olarak yaşamak zorunda, daima oksijen kullanıyor. Kimilerinde ise daima oksijen kullanmasalar bile efor kısıtlaması kelam konusu.
– Yürüyemiyor, merdiven çıkamıyor, günlük işlerini yapmakta zorlanıyor, nefes darlığı hissediyor. Birtakım maalesef kalıcı ve uzayan hasarlar var. Akciğer dışında da kalp ve böbrek ile ilgili kalıcı hasarı olan hastalar kelam konusu ya da pıhtı atmış, pıhtıya bağlı olarak bu biçimde hayatı zora girmiş hastalar bulunuyor. Türkiye çapında sayıları ne kadar? Sıhhat sistemine yahut hastaneye mali yükü nedir? Bunları Sıhhat Bakanlığı takip etmektedir ancak bunların hasta için çok önemli bir meşakkat olduğu açıktı. Bizim de bu türlü takip ettiğimiz maalesef çok hastamız var” diye konuştu.
Aşılanmanın devam edip etmeyeceği konusunda da konuşan Prof. Dr. Özlü, “Şu anda yine aşı yapılması tarafında rastgele bir teklifimiz yok. Tam aşılama programını tamamlamış bireyler için yeni bir hatırlatmaya gerek yok fakat önümüzdeki süreç ne olacak? Farklı bir varyant ile tekrar bir dalga başlar mı ya da önümüzdeki kışla tekrar bir dalgalanma olur mu; bunları görmemiz lazım. Seyrini daima birlikte önümüzdeki devirde göreceğiz” dedi.